Actiecomité en gemeente werken samen verder aan toekomst Olen-Centrum

Vertegenwoordigers van het actiecomité 'Olen-Centrum niet geringd' en het schepencollege zijn tot een overeenstemming gekomen in het dossier over de herinrichting van de dorpskern van Olen-Centrum en de omliggende straten. Beide partijen zijn een werkwijze overeengekomen om de bestaande plannen te herbekijken en eventueel aan te passen. Zo zal er een technische werkgroep fase 1 mee voorbereiden, komt er een stuurgroep om te denken over de toekomst van Olen en houden beide partijen een infoavond op donderdag 7 mei.

Midden 2014 bleek dat het actiecomité en de gemeente niet op dezelfde lijn zaten in het dossier over de herinrichting. Het actiecomité zette druk en maakte duidelijk dat een oplossing noodzakelijk was. Daarom stelde de gemeente een bemiddelaar van Levuur aan om de gesprekken terug vlot te trekken.

Vertegenwoordigers van de actiegroep en het schepencollege zaten de afgelopen weken samen om naar elkaar te luisteren en de knelpunten in het dossier te bespreken. Onder andere het afsluiten van het stukje Sint-Maartenstraat op het dorpsplein en het afschaffen van de linksafslag vanuit Herentals naar Bulestraat waren punten van discussie. Ook kwam de vraag naar meer participatie, meer duiding en naar een toekomstvisie voor het stimuleren van de lokale economie, meer groen,...

De bemiddelingsgesprekken werden door beide partijen als zeer positief ervaren. Afgelopen maandag 16 maart spraken zij af om vanaf nu samen te werken aan de verdere invulling van het dossier.

Info-avond

Zo worden alle inwoners uitgenodigd op een infoavond op donderdag 7 mei. De infoavond start om 20.00 uur en heeft plaats in de grote zaal van lokaal dienstencentrum Komie Geire, Herentalseweg 1. De avond zal uit twee delen bestaan. Eerst krijgt iedereen een stand van zaken en een toelichting over het op stapel staande openbaar onderzoek voor de bouwvergunning voor fase 1. Daarna gaan alle aanwezigen zelf aan de slag om ideeën te formuleren. Die vormen mogelijk de aanzet voor een nieuwe toekomstvisie op Olen waarin leefkwaliteit, veiligheid en mobiliteit in balans zijn.

Daarnaast is er een werkgroepje samengesteld dat fase 1 van de werken (rioleringswerken en herinrichten N152) mee zal opvolgen. De werkgroep bestaat onder andere uit leden van de actiegroep, de schepen van mobiliteit en openbare werken en enkele ambtenaren van gemeente en Agentschap Wegen en Verkeer, aangevuld met bijvoorbeeld een minderhinderadviseur. De werkgroep zal mee fase 1 opvolgen, minderhindermaatregelen uitwerken, bekijken hoe het verkeer vanop lange afstand uit de kern van Olen-Centrum kan geweerd worden als het er niet moet zijn en ten laatste werken met proefopstellingen en metingen en evalueren wat de impact daarvan is. Indien nodig kan er bijgestuurd worden.

Tot slot werd overeengekomen dat een stuurgroep zal nadenken over de verdere invulling van de fases 2 en volgende. Naast leden van het actiecomité en de gemeente, zal er ook plaats zijn voor geïnteresseerde burgers die na de infovergadering zin hebben gekregen om mee na te denken en samen te werken.

Beide partijen zijn ervan overtuigd dat op deze manier een nieuwe weg is ingeslagen en dat de herinrichting een project zal worden waarin iedereen zich kan vinden.